Shirerens historie

Shirerens Historie



Den har fået sit navn efter landskaperne (shires) i midten af England, som den menes at nedstammen fra: Lincolnshire, Derbyshire, Staffordshire og Leicestershire. Denne fantastiske hests historie er dog noget usikker, men det siges at historien om racens opståen tog sin begyndelse med de 42 Lombardiske heste som sendes til England i begyndelsen af 1300-tallet. Tolv af disse udmærkede sig for deres enorme styrke. Når de blev krydset med engelske arbejdshopper og senere med Old English Black opstod Englands største heste.


På 1500- og 1600-talet togs flamlandska heste ind i landet af hollænderne som arbejdede med at udgrave sandmarker i bland andet Lincolnshire.  Disse blev krydset med Englands største heste som dermed fik frisisk blod i sig. Dermed opstod Shireracen. Den ekstreme højde som Shirehesten har, tror man kommer fordi at man i avlen også har anvendt en del ren fuldblod, hvilket også har givet racen deres aristokratiske udstråling.



Samtidig med at våben blev mindre og letter og der ikke længer var brug for ridder i rustning, blev der anlagt flere og flere veje. Der begyndte man at anvende hestene til transport af varer og i landbruget. Under industrirevolutionen var det Shireheste som trak godset langs vejene mellem fabrikkerne.


I takt med at alt blev mere mekaniseret, blev behovet for store, tunge trækheste mindre og mindre og i begyndelsen af 1960 førte Shirehesten en meget anonym tilværelse og mange blev slagtet.


Deres fortsatte eksistens sikredes gennem deres popularitet som kørehest hvilket gjorde de store Engelske bryggerier interesserede i racen. Bryggerierne vandt under 1950 erne og nogen årtier frem prestige gennem sine kraftfulde paradeheste. Shirehesten er en imponerende hest som er enormt stærk og let kan trække 5 ton når den er udvokset, men samtidig er den meget rolig og omgængelig. Den bliver stadig anvendt som trækhest i skov og landbrug. Da det er en højtstillede hest har den også ganske gode ride egenskaber og er populær som både ride og showhest, mange bruger dem også til udstillinger. Shirehesten kan blive op til 2 meter i stang, men mest almindeligt ligger stangmålet mellem 175 cm og 185 cm og vægten ligger omkring 800 til 1000 kg. for hopper og 1000 til 1200 kg for hingste og vallakker. Et karakteristika for racen er de mange aftegn på benene, ofte 4 hvide sokker med hovskæg, samt en bred blis.


Allerede i slutningen af 1800-talet begyndte englænderne at fører stambog og i 1878 etableres English Shire Horse Society. De har også fremsat regler for hvordan en Shire skal se ud for på bedste vis at være en god repræsentant for sin race. Det er den racestandart som Dansk shirehorse society også følger.

Historie for Foreningen for Shireavl i Danmark

De første Shire heste man kendte til i Danmark var Cirkus Schumanns tre hingste som Katja Schumann gav opvisning med i halvfjerdserne, disse hingste var om vinteren opstaldet hos Jette Hjort ved Hjardemål Klit.


 


Her fattede Geoge Agesen, Højbjergvej 7, 7742 Vesløs stor interesse for disse hingste og købte i 1983 den ene hingst. De to sidste blev solgt til Tyskland. Geoge Agesen importerede i 1983 14 Shire hopper fra England. En af disse hopper døde få dage efter hjemkomsten. Hopperne skulle føres til hingsten fra Cirkus Schumann, men hingsten havde været under stærk dressur og kunne derfor ikke lære at bedække.


 


Geoge Agesen købte i efteråret 1983 en ny hingst fra England. Edingale Prince Albert 1 år gammel. Edingale Prince Albert startede med bedækninger sommeren 1984 og de første Shire føl blev født sommeren 1985.


 


Geoge Agesen besluttede i 1986 at sælge alle Shire hestene og de blev solgt til følgende: Kurt Højer, Birgitte Kragh, Annemette Skov Hansen, Jens Pedersen og Ole Andersen.


Disse personer startede sammen med Lars Kruse og Berit Foreningen for Shireavl i Danmark d. 19 august 1987.